06 - 14 71 50 53

Stel direct een vraag

Een scootmobiel via de WMO, zo zit dat!

Voor een scootmobiel kunt u mogelijk financiële ondersteuning krijgen vanuit uw gemeente via de WMO. Deze Wet Maatschappelijke Ondersteuning dient ervoor om mensen te helpen langer zelfstandig te kunnen blijven wonen. Als u bijvoorbeeld niet meer goed ter been bent, is een scootmobiel dé uitkomst. 

 

In deze blog leggen we uit hoe u een scootmobiel via de WMO kunt aanschaffen en wat alle opties zijn.
 Hoe gaat het aanvragen van WMO in zijn werk?

  1. U moet de aanvraag bij uw eigen gemeente doen. De meeste gemeenten hebben een WMO-loket waar u terecht kunt voor de benodigde aanvraagformulieren. 
  2. Vervolgens vindt er een gesprek plaats. De gemeente onderzoekt daarbij uw persoonlijke situatie. Welke problemen ondervindt u en wat is er nodig om die op te lossen? 
  3. U ontvangt daarna een verslag met een voorstel van de gemeente. Daarin staat welke en wat voor soort voorzieningen er worden verstrekt en wanneer u deze voorzieningen krijgt.

 

Een scootmobiel in natura, of via PGB?

Als blijkt dat u recht heeft op hulp, dan is het goed om te weten dat u kunt kiezen hoe u het hulpmiddel (zoals een scootmobiel) wilt ontvangen; in natura of toch liever door gebruik te maken van een Persoons gebonden budget (PGB)? We nemen de verschillen tussen de twee hieronder met u door. 


Een scootmobiel in natura

Als u kiest voor een scootmobiel in natura, dan krijgt u van de leverancier een scootmobiel in bruikleen. Het voordeel van deze keuze is dat de gemeente het regelwerk uit handen neemt. De gemeente zorgt er namelijk voor dat u een scootmobiel ontvangt. Zij kiezen dan welke scootmobiel u krijgt en wanneer en via welke partij u deze krijgt. Dat scheelt u werk omdat u dit zelf niet allemaal hoeft uit te zoeken.


In de praktijk zien we regelmatig dat een aanvraag van een scootmobiel in natura vaak lange tijd in beslag neemt. 


Het nadeel van een scootmobiel in natura is dat u zelf een beperkte keuze heeft over het soort scootmobiel en of deze nieuw of al eerder gebruikt is. De gemeente kijkt naar de beste keuze, maar deze keuze is veelal gebaseerd op beschikbaarheid en beperkt zich tot standaard opties. Denk hierbij aan de snelheid, het aantal wielen, de actieradius en de wendbaarheid. 


Een scootmobiel via PGB

Een scootmobiel vergoed krijgen vanuit PGB heeft als voordeel dat ú kunt kiezen. U krijgt namelijk een vast bedrag voor de aanschaf en het onderhoud/de verzekering van de scootmobiel. Daarmee heeft u meer keuzevrijheid. 


U bepaalt waar u de scootmobiel koopt en u kiest zelf welke het beste bij u past. Vaak kunt u scootmobielen uitgebreid testen. Soms is het zelfs mogelijk om een scootmobiel te huren voordat u definitief wilt beslissen. 


Met een Persoonsgebonden budget kunt u zelf afspraken maken met de leverancier van uw keuze over het onderhoud. Daarnaast kunt u zelf beslissen waar u uw scootmobiel verzekert en ook hoe u de scootmobiel verzekert; WA of Allrisk. 


Scootmobielstalling via WMO

Gaat u daadwerkelijk een scootmobiel aanschaffen? Denk dan ook alvast na over de stalling van het voertuig. Mocht u weinig ruimte hebben om uw nieuwe scootmobiel veilig te stallen, dan is een scootmobielberging een goede oplossing. 


Ook een berging kunt u in veel gevallen aanvragen via de WMO! Wanneer de gemeente namelijk ziet dat er noodzaak is voor een scootmobiel, hoort de gemeente u ook te ondersteunen bij het organiseren van een geschikte stalling. 


Komt u er niet helemaal uit?

Komt u er niet helemaal uit met het aanvragen van de scootmobiel via de WMO? Of heeft u moeite met de keuze voor de aan te schaffen scootmobiel? Vraag dan gerust advies aan een van onze medewerkers, wij denken graag met u mee. 
U kunt ons bellen op 06-14715053 of mailen naar info@scootmobielberging.nl. Of vul ons contactformulier in, dan bellen wij naar u.  
 

Roland Heesakkers

Roland Heesakkers - Eigenaar

Roland (eigenaar van Scootmobielberging) zet zich met zijn kennis en ervaring graag in om mensen te helpen aan een passende (scootmobiel)berging voor ieder type vervoersmiddel.

LinkedIn