06 - 14 71 50 53

Stel direct een vraag

Alles over uw scootmobiel en brandveiligheid

De brandveiligheid van uw scootmobiel; u denkt er wellicht niet zo snel aan, maar het is wel erg belangrijk. 


Omdat uw scootmobiel een elektrische aandrijving heeft, bestaat helaas de kans op brandgevaar. Het is van groot belang dat u uw scootmobiel veilig kunt gebruiken en dat ook de stalling ervan te allen tijde veilig is.

 

Daarom brengen we u op de hoogte van brandgevaarlijke situaties en de maatregelen die u kunt treffen om ze te voorkomen.  Deze situaties kunnen kans op brand veroorzaken 

Uw scootmobiel kan brandgevaarlijke situaties opleveren in de onderstaande situaties. 

 

 • Door slijtage of bepaalde bewegingen tijdens het rijden kan er kortsluiting ontstaan.
 • Bij het opladen van de accu kan oververhitting ontstaan. 
 • Bij het opladen van de accu kunnen brandbare gassen zich ophopen.  


Maatregelen om brandgevaar te voorkomen

Alle drie de bovengenoemde situaties kunnen dus een brand veroorzaken! Gelukkig kunt u de volgende maatregelen nemen om gevaar te vermijden. 


1.    Voorkom slijtage van uw scootmobiel

Om slijtage aan uw scootmobiel te voorkomen is het belangrijk om uw scootmobiel goed te onderhouden en regelmatig te laten controleren door een expert. Hieronder enkele zaken die u zelf kunt doen.

 

 • Controleer eens in de zoveel tijd of de banden van uw scootmobiel nog voldoende profiel hebben. 
 • Check het voertuig regelmatig op (kleine) beschadigingen.
 • Houd kabels en stekkers goed in de gaten. Let op eventuele beschadigingen en controleer of ze goed vastzitten. 
 • Laat regelmatig (bijvoorbeeld jaarlijks) een onderhoudsbeurt uitvoeren door een expert.


2.    Plaats uw scootmobiel nooit in een vluchtroute

Het is belangrijk om uw scootmobiel altijd veilig te stallen. Dat mag in uw eigen woning, maar dat is meestal niet aan te raden. Vaak staat de scootmobiel dan in een vluchtroute en blokkeert hiermee voor een groot deel de doorgang. 


Omdat een scootmobiel uit een stalen frame met veel (schuim)rubber, kunststof en elektronica bestaat, kan een eventuele brand snel groter worden. De grote hoeveelheid giftige rook die dan ontstaat is gevaarlijk. 


Daarom is het aan te bevelen uw scootmobiel in een aparte ruimte te stallen en een veilige scootmobielberging te gebruiken. In een andere ruimte of berging staat uw scootmobiel nooit in de weg. Niet voor u zelf en ook niet voor anderen, wel zo veilig. 


3.    Veilig opladen in een scootmobielberging

Uw scootmobiel komt nergens zonder een opgeladen accu. Die accu moet wel veilig opgeladen worden. Als dat namelijk onveilig gebeurd, bestaat er kans op brand. Bekijk hier de uitleg van de brandweer.


Onze scootmobielbergingen zijn optimaal ingericht voor het veilig opladen van de accu van uw scootmobiel. Dit komt doordat…

 

 • …de oplader een vaste plaats in de berging heeft. Op die manier kan de oplader niet beschadigen of vallen. 
 • …er een vaste stroomaansluiting in de berging zit. U hoeft dus geen gebruik te maken van verlengsnoeren.
 • …de plaats van de berging vrij toegankelijk is en de berging geen vluchtwegen blokkeert.
 • …onze scootmobielberging voldoende ventilatie kent, voor een optimale veiligheid.
 • …er zelfs een mogelijkheid is om een brandblussysteem in uw berging te plaatsen, waarmee een beginnende brand direct gedoofd wordt.


Vragen over uw scootmobiel en brandveiligheid?

Heeft u na het lezen van onze blog nog vragen over uw scootmobiel en de brandveiligheid? U kunt altijd contact met ons opnemen, wij helpen u graag. U kunt ons bereiken door te bellen naar 06-14715053, te mailen naar info@scootmobielberging.nl of door ons contactformulier in te vullen.
 

Ook kunt u meer informatie vinden op de website van Brandweer Nederland of download direct de brochure van de brandweer.

Roland Heesakkers

Roland Heesakkers - Eigenaar

Roland (eigenaar van Scootmobielberging) zet zich met zijn kennis en ervaring graag in om mensen te helpen aan een passende (scootmobiel)berging voor ieder type vervoersmiddel.

LinkedIn