06 - 14 71 50 53

Stel direct een vraag

Afmetingen scootmobiel: meten is weten!

Staat u op het punt om een scootmobiel aan te schaffen? Dan heeft u wellicht al een scootmobiel op het oog en misschien heeft u zelfs al eens proefgereden. Twijfelt u over welke maat scootmobiel het beste bij u past? Goed nieuws: wij vertellen u in deze blog waar u op kunt letten bij het kiezen van de juiste afmetingen van een scootmobiel. Dit helpt u bij het maken van de juiste keuze in uw situatie.
 Maximale afmetingen van een scootmobiel

Een scootmobiel valt onder de categorie gehandicaptenvoertuig, waarvoor de maximale afmetingen wettelijk zijn vastgelegd. 


Een scootmobiel is daarom nooit groter dan onderstaande afmetingen:


•    Maximale breedte: 1,10 meter
•    Maximale lengte: 3,50 meter
•    Maximale hoogte: 2,00 meter

 

(Bron: Rijksoverheid)

 

Tip: Meet de deuren en doorgangen in huis goed op en vergelijk dit met de breedte van de scootmobiel die u op het oog heeft. Zo kunt u controleren of uw scootmobiel straks overal goed doorheen kan. De breedte van een standaard deur varieert tussen de 63 en 93 cm.

 

Afmetingen scootmobiel in drie categorieën

Er zijn drie verschillende soorten scootmobielen: een compact, klassiek en touring model. 


Hieronder de drie scootmobiel modellen met bijbehorende gemiddelde afmetingen op een rij.


Compact model

Breedte: 54 cm
Zithoogte: 49 – 54 cm

 

Een klein compact model is het handigste voor in en rondom huis. Dit model is zeer praktisch en is vaak ook gemakkelijk om mee te (laten) nemen. Een compacte scootmobiel is vaak in zijn geheel demontabel en heeft vaak een scherpe, korte draaicirkel .

 

Afmetingen scootmobiel compact model

 

Bovenstaande model is erg compact en bovendien opvouwbaar en licht van gewicht. Deze scootmobiel kunt u verkrijgen via Thuiszorgwinkel. Ook Vilans biedt een fijne compacte scootmobiel aan. 

 

Klassiek model

Breedte: 64 cm
Zithoogte: 60 – 70 cm

 

Een meer klassiek model scootmobiel zorgt voor uw gemak in en rondom huis. Het klassieke model heeft vaak een ergonomische zithouding en kan al een kleine helling berijden.

Afmetingen scootmobiel klassiek model


Bovenstaand klassiek model scootmobiel is te verkrijgen via Welzorgshop.

 

Touring model

Breedte: 66 cm
Zithoogte: 67 – 75 cm

 

Voor langere afstanden is een wat groter model fijner. Hierbij staan de wielen wat verder uit elkaar voor meer stabiliteit op hogere snelheden. De hogere zitting van het touring model zorgt er daarnaast voor dat u een prettig overzicht hebt op de weg.


Het touring model is geschikt voor verschillende wegoppervlakten en rijdt met gemak over heuveltjes en bergjes. 
 

 

Afmetingen scootmobiel touring model Afmetingen scootmobiel Toura2

 

Het touring model scootmobiel op bovenstaande foto’s is de Quingo toura2 en kunt u bestellen op de website van Quingo.

 

Inklapbaarheid onderdelen

Ga bij een groter formaat scootmobiel, zoals het touring model, altijd na of bepaalde onderdelen inklapbaar zijn. Denk hierbij aan de hoofdsteun en stuurkolom. Dit ook in verband met het stallen en parkeren van uw scootmobiel.

 

Afmetingen scootmobiel en de verkeerssituatie

Om een goede keuze te maken voor de afmetingen van uw toekomstige scootmobiel, is het belangrijk om rekening te houden met de verkeerssituatie in uw omgeving.


Weet u bijvoorbeeld al dat u veel op de stoep gaat rijden? Dan kunt u het beste een compact model scootmobiel kiezen. Een stoep is namelijk niet alleen smal, maar u moet deze ook met tegenliggers delen. 


Als u juist vaker gebruik gaat maken van het wegdek, is een breder model scootmobiel ook een goede keuze. 


Afmetingen voor het parkeren of stallen

Bij het kiezen van de juiste afmetingen adviseren we om alvast te bedenken waar u de scootmobiel gaat parkeren en stallen. Uw toekomstige scootmobiel moet natuurlijk goed op veelgebruikte parkeerplekken passen, zoals een gehandicaptenparkeerplaats of de stoep. 


Niet alleen onderweg, maar ook thuis moet u de scootmobiel natuurlijk kwijt kunnen. Wellicht kunt u binnen parkeren, of in een eigen schuurtje of garage. 


Tip: Parkeer uw scootmobiel in een op maat gemaakte scootmobielstalling. Hiermee verliest u geen ruimte in huis en staat uw voertuig veilig en overdekt buiten geparkeerd. 


Welke scootmobiel-afmetingen passen het beste bij u? 

Zoals u leest zijn er verschillende scootmobiel-modellen waaruit u kunt kiezen. Mocht u er zelf niet uitkomen en advies nodig hebben, laat u dan goed informeren bij een zorgwinkel, scootmobiel leverancier of specialist in hulpmiddelen. dan kunnen we u altijd adviseren. 
 

Roland Heesakkers

Roland Heesakkers - Eigenaar

Roland (eigenaar van Scootmobielberging) zet zich met zijn kennis en ervaring graag in om mensen te helpen aan een passende (scootmobiel)berging voor ieder type vervoersmiddel.

LinkedIn